Eindhoven, DAVID.

Transformatie van voormalig ketelhuis en machinekamer (gebouw 8) op het NRE Terrein (tender, niet gehonoreerd)

In de zomer van 2017 schreef de gemeente de biedingsstukken voor het laatste historische gebouw op het NRE-terrein. Het voormalig ketelhuis en machinekamer werden in de verkoop gezet. De ingezonden biedingen werden getoetst op verschillende onderdelen zoals biedingsprijs, maar ook op duurzaam gebruik en de complementariteit van de functies.

Door Okko's voorliefde voor het NRE Terrein was het niet de vraag óf we zouden meedoen maar hóe wij het ontwerp zouden presenteren. Na diverse schetsachtige versies werd het tijd om ons plan door 2architecten en MVD Architecture and Urban Planning uit te laten werken. Dit tilde ons plan naar een hoger niveau waarbij diverse overleggen hebben plaats gevonden.

Dit relatief kleine gebouw verdiende een voetstuk tussen alle andere imposante gebouwen op het NRE Terrein. Tenslotte stonden hier rond 1930 twee imposante gashouders; Goliath en David. Respectievelijk 84 en 70 meter hoog! Deze gashouders hebben ons geinspireerd in ons ontwerp. Zo is er gebruik gemaakt van horizontale lamellen die verwijzen naar de gestapelde stalen ringen van de gashouders silos.

Door het creeren van een landmark werd het bestaande gebouwtje voorzien van een ‘optopping’, die in uitstraling en materiaalgebruik contrasteert met het bestaande gebouwtje, maar verwijst naar het industriële verleden van het terrein. De contouren van de daklijn zijn echter wel een abstracte herhaling van de bestaande daklijn, waardoor het karakter van het bestaande erfgoed in zijn essentie wordt versterkt.

Het behouden van het oorspronkelijke gebouw draagt bij aan een duurzame inrichting van de gebouwde omgeving. Het blijft voor de stad bewaard en laat samen met de nieuwe toevoeging de gelaagdheid van de historie van het NRE terrein zien. Energetisch ontstaat door onze aanpak een gebouw dat aan alle hedendaagse eisen kan voldoen. Er wordt een nieuwe gevel gemaakt, die het gebouw van genoeg daglicht voorziet en de lamellen zorgen voor zonwering om de kans op oververhitting te voorkomen.

Het duurzame karakter wordt ook vormgegeven door meervoudig ruimtegebruik. Het gebouw bestaat na de transformatie uit een stapeling van verschillende functies. De vierde verdieping biedt ruimte aan een vernieuwend, ambachtelijk food-concept, zoals een frites-atelier of food designer en geeft toegang aan het publieke dakterras.

De naam DAVID. is met zorg gekozen. Hij verwijst naar de imposante gashouder, maar ook naar het verhaal 'David en Goliath'. DAVID. gaat namelijk de strijd aan met grote opponenten. Omdat DAVID. gelooft dat met moed en doorzettingsvermogen het onmogelijke mogelijk wordt en kaders doorbroken kunnen worden.

Helaas maakte de gemeente Eindhoven vrijdag 8 december jl. bekend dat zij hebben gekozen voor een van de andere inzendingen. Ondanks alles zijn wij onwijs trots op het ontwerp waarbij Okko zich van haar beste kant heeft kunnen laten zien. Het durven te kleuren buiten de lijntjes. Zo zijn wij ervan overtuigd dat de mooiste bloemen groeien op de rand van de afgrond en dat het zeker de moeite waard is om de moeilijke weg daar naar toe te bewandelen.

Klik hieronder op het projectblad om onze 'glossy' (biedingsstuk) in te lezen!

 

 

Locatie: