Oplevering Fifth NRE

Fifth NRE terrein Eindhoven

Op 28 juni 2019 is de renovatie en metamorfose van Jazzclub Fifth|NRE opgeleverd.

Okko projectmanagement heeft in opdracht van Avenue NRE BV het bouwmanagement en directievoering gedaan van gebouw 5, de voormalige Gasfabriek op het NRE-terrein in Eindhoven. 

In samenwerking met Aannemersbedrijf H. van Rijswijck, Mansveld elektrotechniek en Van den Hoff installatietechniek is dit pand bouwkundig en installatietechnisch gerenoveerd. In september 2018 heeft Fifth|NRE de status 'gemeentelijk monument' gekregen.

De buitenschil van het pand is geheel gerestaureerd. De daken zijn voorzien van geïsoleerde dakplaten, waarop de oude dakpannen met toevoeging van nieuwe tweedehands dakpannen zijn gedekt. Gevelbetimmeringen, zoals goten, alsmede alle gevelkozijnen zijn vervangen met behoud van de ‘monumentale details’. Deze zijn wel voorzien van de vastgestelde nieuwe eisen op gebied van geluid en inbraak werendheid. Waar nodig is het gevelmetselwerk en voegwerk hersteld.

Aan de zuidwestzijde zijn nieuwe stalen puien geplaatst, met vouwdeuren die geheel te openen zijn zodat het terras het verlengstuk kan worden van het restaurant (The Main). In gesloten toestand zijn ook deze puien dusdanig geluidswerend dat er live muziek kan worden gespeeld. 

Nieuw toegevoegd aan de buitenschil zijn de 2 glazen foyers. Deze foyers fungeren als overdekte buitenruimte en verbinden de verschillende delen van dit complex met elkaar. Eén van de foyers fungeert als entree naar de zaal (The Stage). Het ontwerp van het gebouw is gedaan door de Bever Architecten BNA uit Eindhoven.

Naast de renovatie van de buitenschil zijn er ook inpandige toevoegingen gedaan. In de zaal (The Stage) is een stalen entresolvloer gemaakt met een opvallende bar over 2 verdiepingen.

In The Main, is een ‘open’ keuken gemaakt.

In The Room bevinden zich 2 vergaderruimtes van het complex. Deze zijn gelegen op de eerste verdieping onder een prachtige kapconstructie. Om deze ruimtes bruikbaar te maken is de gehele eerste verdieping opnieuw opgebouwd en verlaagd. Hierdoor is de vrije hoogte onder de stalen trekstangen van de kapconstructie voldoende om deze ruimtes goed te kunnen gebruiken.

The Bar (Grand Café) en The Roast (koffiebranderij) ook onderdeel van het complex. De ingrepen in deze ruimtes zijn nagenoeg 'onzichtbaar’. Toegevoegd aan deze ruimtes zijn o.a. akoestische voorzetramen en absorberend akoestische voorzieningen, die tussen de bestaande stalen gordingen van de kap zijn aangebracht. Deze ruimtes zijn zó mooi, dat hier het ‘oude karakter’ geheel behouden is gebleven en alleen versterkt met een bierentresol en een fantastische inrichting.

Naast de bouwkundige werkzaamheden is het gehele pand voorzien van een nieuwe klimaatinstallatie, sanitaire voorzieningen en riolering. Ook de elektrotechnische installatie is compleet vernieuwd en afgestemd op de nieuwe regelgeving en veiligheidsvoorschriften die horen bij deze horecabestemming.

De samenvoeging van de restauratie van het pand, de toevoeging en verbindingen van de nieuwe bouwkundige elementen met een prachtig interieur en de twee grote terrassen, maken Fifth|NRE van toegevoegde waarde voor de stad Eindhoven!

www.fifthnre.com