Schijndel, Amytes

“Een vintage jas met een nieuwe voering”

Per 1 januari 2017 is de nieuwe gemeente Meierijstad gestart na een gemeentelijke herindeling van de voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Het gemeentehuis van de voormalige gemeente Veghel is de nieuwe huisvesting van de gemeente Meierijstad. Het bestuurscentrum van de gemeente Meierijstad is gehuisvest in de voormalige gemeente Sint-Oedenrode. Voor het voormalig gemeentehuis van Schijndel wenst de gemeente een nieuwe bestemming. In 2016 heeft de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Schijndel unaniem ingestemd met een kaderstellende visie voor de herbestemming van het gemeentehuis. In deze visie is globaal opgenomen dat nieuwe functies moeten bijdragen aan de kernwaarden: levendigheid, diversiteit, energie en herkenbare identiteit.

Het voormalig gemeentehuis van Schijndel bestaat uit twee delen. Het oude deel, uit 1961, en het nieuwe deel uit 1990. In 2018 is besloten dat het oude deel in het bezit blijft van de gemeente Meierijstad. Hierin wordt een bibliotheek, klant contactcentrum en de kunstcollectie- en depot gevestigd. Voor het nieuwe deel van het voormalige gemeentehuis schreef de gemeente in 2020 een tender uit. Hierin legt de gemeente de focus op de beste prijs-kwaliteit verhouding.

Doordat Okko Project al sterk betrokken is bij de gemeente Meierijstad door de vele projecten die Okko Project daar realiseert was het niet de vraag óf we mee zouden doen, maar met wat voor ontwerp. Nieuwbouw of transformatie. Samen met architecten|en|en kwamen we tot de conclusie dat door een zorgvuldige en passende aanpak het bestaande pand opnieuw kan worden geïntegreerd in de stedenbouwkundige context en er ook een duurzame bijdrage aan kan leveren. Daarbij veroorzaakt sloop altijd veel overlast voor de omgeving, iets wat zeer ongewenst is op een plek als deze. Voor deze ontwikkeling zien we dan ook een gelijkenis met de couture. Als een vintage jas, met slimme aanpassingen aan de buitenkant, nieuw gevoerd van binnen en zo weer helemaal hip, functioneel én met een verhaal erachter.

 

De sterkte van het huidige gebouw

De transformatie van het voormalige stadhuis van Schijndel geeft het centrum een nieuwe impuls. Door gebruik te maken van de kracht van de huidige schil, wordt de Bossche School stijl gewaardeerd. Binnen dit casco worden 16 appartementen gerealiseerd die uitkomen op de toekomstige doorsteek tussen de Markt en het Verlengde Kloosterpad. Lichte horeca op de hoek van de Markt en het Verlengde Kloosterpad zorgt, net als de beoogde 1 kamer B&B, voor extra reuring in het centrum van Schijndel.

 

De nieuwe voering

In overeenstemming met het verlangen om groener en minder versteend te zijn, heeft de binnenpatio weelderig gebladerte dat is geïnspireerd op de hangende tuinen van Babylon. Hier leidt een brede trap naar een nieuwe doorgang naar de markt als informele verblijfplaats. Deze groene oase loopt over in een pocketpark aan de achterzijde van het oude Raadhuis.

Programma

  • 16 appartementen
  • Lichte horeca

Projecteigenschappen

  • Transformatie voormalige gemeentehuis Schijndel
  • Duurzame ontwikkeling

Projectinformatie

  • Ontwikkelaar: Okko Project
  • Architect: Architecten|en|en 
  • Aannemer: N.T.B.
Locatie: